BELEK ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ BİYOTOP HARİTALAMASI

Yazar :
D.Tezel, L.Keskin, Ü.Turan

Özet :

Eşleştirme (twinning mekanizması) 1998 yılında AB komisyonu tarafından geliştirilmiştir ve bir aday ülkenin AB müktesebatına uygun şartları oluşturmasında ve bunlara uymasında yardımcı olan bir araçtır. Doğa koruma konusundaki eşleştirme projesi habitat ve kuş direktiflerinin uygulanması ile CITES konularını içermektedir.

 

Türkiye İçin Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesinin 3. alt bileşeni olan Doğa Koruma konusundaki Twinning projesinin ana hedefi; Avrupa Birliği Doğa Koruma Direktiflerinin (Habitat ve Kuş Direktifleri) uygulanması için gerekli kurumsal kapasitenin geliştirilmesidir. Bu kapsamda, Federal Almanya Doğa Koruma Ajansı (BfN) ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme ile Twinning Projesi uygulamaya konmuştur. Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi pilot bölge seçilmiştir. Bu çalışma Türk uzmanlar tarafından gerçekleştirilen ilk biyotop haritalamasıdır.  

 

Dünya ölçeğinde bitki ve hayvan türlerinin çeşitliliğinin önemi herkes tarafından anlaşılmıştır. Çoğu gelişmiş ülke tür tespitlerini coğrafi bilgi teknolojilerinden yararlanarak tamamlamış ve türlere ait ilişkisel veri tabanlarını oluşturmuştur. Bu verileri kullanarak nesli tehlike altında olan türler ve önemli türler için mutlak koruma alanları, tampon bölgeler oluşturmuşlardır.

 

Ülkemiz bitki varlığı ile en zengin ülkelerden biridir. Ancak bitki çeşitliliğimizin tespiti ülkemizde hala tamamlanamamıştır. Ülkemizde mevcut türler hala yaklaşık olarak ifade edilmektedir. Ayrıca elde edilen bilgiler belli bir sistematik ile oluşturulmadığından disiplinler arası yeterince paylaşılamamaktadır.

 

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı bünyesinde yapılan bu çalışma ile ülkemizdeki bitki türü zenginliğinin coğrafi bilgi teknolojilerinden yararlanarak tespit edilmesi hedeflenmiştir. Çalışma ölçeği 1 / 25000 ölçektir. Arazi çalışmaları ile bölge kapsamında bitkilere ait tüm veriler toplanmış ve Avrupa Birliği Doğa Koruma Direktifi’nin öngördüğü “EUNIS (European Union Nature Information System)” sınıflandırmasına göre EUNIS kodu belirlenmiştir. Yaklaşık 112 km2 olan çalışma alanında 792 ayrı biyotop alanı için 792 adet veri formu doldurulmuştur. Bitkilere ait ilişkisel veri tabanı oluşturulmuştur. EUNIS listesine göre, 83 farklı biyotop belirlenmiştir. CBS yazılımı içerisinde biyotop haritalaması için 113 farklı semboloji kullanılmış ve kurumsal bazda standartlaştırılmıştır.

 

CBS içerisinde gerekli analiz ve değerlendirmelerle en önemli alanlar ortaya konmuş, Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde mutlak koruma alanları (corezone) ve tampon bölgeler belirlenmiştir. Böylece nesli tehlike altında olan türler ve önemli türlerin bulunduğu alanlar gelecek nesillere aktarılmak üzere korunmuştur. Biyotop haritalamasına dayalı olarak elde edilen bu Koruma Sentez Haritası, “Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu” çalışmalarında Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından birebir kullanılmaktadır. 


Anahtar Kelimeler :
Habitat, Biyotop Haritalama, CBS, Corezone, EUNIS, Yönetim Planı.

Kaynak :

SSYMANK A., 2000. Vorrangflaechen, Schutzgebietssysteme und naturschutzfachliche Bewertung grosser Raeume in Deutschland, Bundesamt für Naturschutz.

Gökceoğlu, M., 2004. Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyolojik Zenginliğinin Tespiti ve yönetim Planının Hazırlanması,  Araştırma Raporu, AKÜ BiyolojikÇeşitlilik araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Antalya.


Dosya :