Yeni Bir Uzaktan Algılama Sistemi (SPOT)

Yazar :
Doç. Dr. Ahmet YAŞAYAN

Özet :

ÖZET

22 Şubat 1986 günü, Fransa Uzay Araştırmaları Ulusal Merkezi (CNES), SPOT adlı yeni bir uzaktan algılama sistemini yörüngesine yerleştirdi. Ticari amaçla tasarlanan ve

planlanan bu algılama sistemi, gerekli yörünge denetim ve düzeltimlerinden sonra,6 Mayıs 1986 gününden başlayarak beklenilen görüntüleri göndermeye başladı.

 SPOT algılama sisteminin başlıca amaçlan şunlardır: Kartografik amaçlar için bir arşiv ve dünya çapında bir veri tabanı oluşturmak, 1/100 000 ve 1/50 000 ölçekli haritaların güncelleştirilmesi için görüntüler elde etmek, kimi alanların Stereo görüntü arşivlerini oluşturmaktır. Ayrıca yeni bir sistem deneyerek gelecekteki çalışabilir uzaktan algılama sistemleri konusunda deneyim kazanmaktır.

Uydunun yörünge yüksekliği 833 km ve eğimi 98"77 dir. Güneşle eşzamanlı çalışmaktadır. Aynı yörünge  izinden ikinci kez geçmesi için 26 gün geçmesi gerekmektedir. Ancak, yörüngeye dik doğrultuda nadir ötesi gözlemler yapılabildiği için bu süre 3.7 güne indirilebilmektedir.

AIgılama sistemi birbirinin aynı iki HRV (High Resolution Visible) aletinden oluşmaktadır. Bunlardan biri pankromatik modda kayıt yaparken, diğeri çok bantıı modda çalışabilmektedir. Ayırt edilebilen en küçük resim elemanı boyutları pankromatik modda 10, çok bantlı modda ise 20 metredir. HRV aletinin odak düzlemine, CCD (Change Coupled Device) adı verilen türde doğrusal dizi oluşturan dedektörler yerleştirilmiştir. Pankromatik modda dedektör sayısı 6000, çok bantlı modda 3000'dir. Üzerinden geçilen yeryüzü parçası çizgi-çizgi taranır. Yeryüzünden yansıyarak gelen farklı yoğunluk düzeylerindeki ışınlar optik sistemi geçtikten sonra bu dedektörler tarafından aIgılanır. Bunlar video sinyallere dönüştürülerek yer istasyonlarına gönderilir. Alınan sinyaller bir ön bilgi işleminden geçirilerek 6ox60 km boyutlu görüntü çerçevelerine dönüştürülür. Daha sonra radyometrik ve geometrik düzeltmeler yapılarak çeşitli boyutlarda ve ölçeklerde pankromatik ve çok bantlı filmler elde edilir.

SPOT 1 uydusu görevini tamamladıktan sonra 1988 yılı başlarında SPOT 2 ve 1990'lı yıllarda da SPOT 3 ve 4 yörüngelerine yerleştirilecektir.


Anahtar Kelimeler :

Kaynak :

Dosya :